"Windadviseur ECN verdiende miljoenen met windmolens" (Noordhollands Dagblad, 23-1-2016)

PETTEN - Oud- ECN-directeur Wim Stam blijkt miljoenen te hebben verdiend met de privé-exploitatie van windmolens. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant die meldt dat Stam als energie-adviseur van de overheid bijkluste met gesubsidieerde molens.

Door Rien Floris - 23-1-2016

Directeur Wim Stam kocht in 2008 vier windmolens en exploiteerde die naast zijn fulltime baan bij ECN. In vijf jaar tijd verdiende hij daar ten minste een miljoen euro mee en waarschijnlijk veel meer blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant.

WOB

Uit documenten van het ministerie van Economische Zaken, die de Volkskrant heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), blijkt dat de vier molens in tien jaar tijd 4,7 miljoen euro subsidie krijgen.

Statenvragen

PVV statenlid Menno Ludriks stelt statenvragen over deze ‘Fifa praktijken in de windsector’. Hij vindt dat ,,kennis van bij ECN werkzaam zijnde personen is misbruikt voor persoonlijk financieel gewin.’’ Ludriks wil weten of de provincie op de hoogte was van deze belangenverstrengeling en eist actie ,,om dit soort twijfelachtige constructies in de toekomst te voorkomen.’’

Ludriks meldt in een toelichting dat de vier windmolens in eerste instantie van Stams ECN-collega Gert-Jan Langedijk waren. Die werkte op de afdeling zonne-energie. ,,Hij liet de windmolens bouwen na consultatie van windexperts binnen ECN. Vanwege gezondheidsredenen zou dhr. Langedijk de vier windmolens verkopen aan dhr. Stam, die in 2008 officieel (samen met een aantal op de achtergrond opererende accountants en belastingadviseurs die elkaar kennen van hun werk bij WEA Accountants) eigenaar werd van de windmolens, die in tien jaar tijd bijna 5 miljoen euro aan subsidie zouden krijgen’’ aldus Ludriks.

Rendement

Aanvoerder van het clubje accountants is, aldus het statenlid, Koos Neuvel. ,,Die net als Stam door zijn professie heel goed weet hoe beleggingen in windenergieprojecten fiscaal moeten worden aangekleed voor het hoogste rendement. Opvallend feit: toen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in 2013 onderzoek deed naar de uitbreiding van het ECN Testpark, dat onder leiding stond van dhr. Stam, was dhr. Neuvel een van de experts die advies gaf. Het ECN was op de hoogte van de privé-exploitatie van dhr. Stam en het management van het instituut zag destijds geen conflicterende belangen.’’

Eind 2013 hebben Stam, Neuvel en de andere aandeelhouders de vier windmolens verkocht voor een paar miljoen euro en in 2014 is Stam met pensioen gegaan. Bij ECN zijn nu nog twee windenergiedeskundigen die privé in een coöperatie te zitten die windturbines exploiteert. Ludriks wil dat de provincie uitzoekt wie dat zijn.

ECN is voor een groot deel afhankelijk van overheidsgeld. Het instituut is niet winstgevend: in 2014 bedroeg het verlies 16,7 miljoen euro. Afgelopen december verstrekte het ministerie van Economische Zaken nog een extra bedrag van 2,5 miljoen euro aan ECN om een gat in de begroting van 2016 te dichten.