'Waarschuwingsborden op alle stranden in de provincie Noord-Holland’, vindt de Statenfractie van PVV. Desnoods betaalt de provincie daaraan mee (Noordhollands Dagblad, 7-8-2020)

Badgasten moeten langs de hele kust worden gewaarschuwd voor gevaarlijke stromingen bij pieren, vindt de Statenfractie van PVV.

Delano Weltevreden

DEN HELDER

Alle kustgemeenten in de provincie Noord-Holland moeten badgasten met waarschuwingsborden wijzen op gevaarlijke stromingen bij pieren aan het strand. Dat vindt de Statenfractie van PVV.

Het verzoek van PVV Den Helder aan burgemeester Jeroen Nobel om waarschuwingsborden op het Helderse strand te plaatsen, leverde niet het gewenste resultaat op. Volgens de burgemeester hebben badgasten ook een eigen verantwoordelijkheid.

Seizoensarbeider

De Poolse seizoensarbeider Marcin Kolczyński verdronk zondag toen hij probeerde drie kinderen te redden die bij het zwemmen in problemen waren gekomen. Statenlid Ilse Bezaan vindt dat de veiligheid van badgasten geen specifiek Helders probleem is.

Hele kust

Bezaan wijst er op dat de Nederlandse Reddingsbrigade niet de hele kust in de gaten kan houden. Zij vindt dat alles op alles moet worden gezet ’om een zo veilig mogelijke kust te realiseren voor alle badgasten, zodat tragische ongelukken zoals in Den Helder en elders tot het verleden gaan behoren’.

Bijdrage

De provincie Noord-Holand kan volgens haar een bijdrage leveren aan het veiliger maken van de Noord-Hollandse stranden. Bezaan wil van Gedeputeerde Staten weten of de provincie weet welke delen van de kust worden gedekt door de Reddingsbrigade of andere soortgelijke organisaties.

Ongelukken

Haar fractie wil ook weten hoeveel ongelukken of bijna-ongelukken zich vanaf 2018 hebben voorgedaan met badgasten die in gevaarlijke stromingen terecht zijn gekomen. En op welke plekken aan de kust dat is gebeurd.
Ook wil de PVV’er een overzicht van gemeenten die hun badgasten met borden of anderszins waarschuwen voor gevaarlijke stromingen.

Zo snel mogelijk

Als er kustgemeenten zijn die niet bij elke pier een groot waarschuwingsbord hebben staan, moet de verantwoordelijke gedeputeerde vragen waarom. De provincie moet, waar mogelijk, helpen om die borden zo snel mogelijk te laten plaatsen, vindt zij. Als de gemeenten er het geld niet voor hebben, moet de provincie bijspringen.