"PVV wil opheldering over uitblijven extra onderzoek naar misdragingen Fons Hertog" (NH Nieuws, 7-5-2018)

HUIZEN - De provinciale fractie van de PVV wil opheldering waarom Commissaris van de Koning geen extra onderzoek heeft ingesteld naar het handelen van voormalig burgemeester Fons Hertog van Huizen. Die stapte in februari op vanwege na zes klachten vanwege 'grensoverschrijdend' gedrag. Uit stukken in het bezit van NH Nieuws bleek dat er mogelijk meer mensen last van hebben gehad.

PVV-fractievoorzitter Ilse Bezaan laat in schriftelijke vragen weten zich zorgen te maken over de houding van de Commissaris van de Koning en het opmerkelijk te vinden dat er geen extra onderzoek is gedaan. In totaal zes medewerkers van de gemeente dienden een klacht in bij het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

'Topje van de ijsberg'
Volgens een vertrouwenspersoon van BING moest er rekening mee worden gehouden dat dit mogelijk maar het 'topje van de ijsberg is'. Een zevende melding is nooit in behandeling genomen omdat die persoon anoniem wilde blijven. En er waren ook anonieme signalen van buitenaf , maar de gemeente vond het niet haar taak om daar verder wat mee te doen.

Lees ook: Grensoverschrijdend gedrag afgetreden burgemeester Huizen 'mogelijk topje van de ijsberg'

Ook Commissaris van de Koning Johan Remkes vond extra onderzoek niet nodig, en sloot het dossier. Via een woordvoorder liet hij aan NH Nieuws weten: "Nadat de burgemeester was afgetreden, was daarmee voor de provincie de kous af." Ook werd er geen aangifte gedaan, omdat het aan de betrokkenen was om dat te doen.

PVV: alsnog onderzoek instellen
De PVV neemt met die uitleg geen genoegen en wil meer antwoorden. Bovendien vraagt Bezaan of de Commissaris eventueel bereid is het dossier te heropen en alsnog aanvullend onderzoek in te stellen. "Niet alleen naar mogelijk nog meer casussen van 'grensoverschrijdend gedrag', maar ook of er door betrokkenen inschattingsfouten zijn gemaakt."

De provincie heeft 30 dagen de tijd om de vragen te beantwoorden.