"Omstreden licht op dijk" (Telegraaf, 17-11-2017)

Den Oever - Dankzij een omstreden kunstproject van 13 miljoen euro is sinds vannacht de entree van de Afsluitdijk weer gaan stralen.

Vijftien kilometer speciale reflecterende strip is gebruikt om de zestig heftorens van de Afsluitdijk te laten oplichten in het donker. Automobilisten zien een sciencefictionachtig lijnenspel als de gebouwen het licht van de koplampen terugkaatsen. De torens uit 1932 zagen eruit als een ’rot gebit’ volgens kunstenaar Daan Roosegaarde en hebben nu weer de uitstraling van ’Griekse tempels’.

„Dit project kost veel te veel”, vindt PVV-Statenlid Menno Ludriks, die al eerder kritische vragen stelde over het project ’Icoon Afsluitdijk’. Hij vindt de dertien miljoen euro voor Roosegaarde weggegooid geld.

Roeland Hillen van Rijkswaterstaat benadrukt dat er geen sprake is van een ’schimmig dealtje’ met de kunstenaar. „Je kunt discussiëren over wat kunst waard mag zijn, maar ik vind het verantwoord besteed.” Volgens hem gaat meer dan tachtig procent van het bedrag niet naar de kunstenaar maar wordt het besteed aan materiaal, de aanleg en de openingsceremonie waarmee de restauratie van de Afsluitdijk wordt gevierd. „Die posten zijn openbaar aanbesteed en het vloeit weer terug naar de markt.”