• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Afvalproblematiek windturbinewieken: een milieuramp in wording"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) en het lid D.J. van der Sluijs (PVV) delen u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat zij vragen willen stellen aan het College.

Toelichting:

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge (*) blijkt dat windturbinewieken wereldwijd een gigantisch afvalprobleem gaan creëren, aangezien de wieken niet kunnen worden gerecycled. Dit probleem komt nu langzaam aan de oppervlakte, aangezien commerciële windturbines van “de eerste golf” het einde van hun levensduur beginnen te naderen. Kijkende naar de toekomst, is de verwachting dat in 2050 er (wereldwijd) een afvalberg zal zijn van maar liefst 43 miljoen ton wiekafval, waarvan 25% voor de rekening van Europa zal komen.

De Partij voor de Vrijheid maakt zich zorgen om deze milieuramp in wording en daarom stellen ondergetekenden de volgende vragen:

1) Kunt u aangeven voor de jaren 2015 t/m 2017 hoeveel windturbines er per jaar in Noord-Holland zijn afgeschreven, hoeveel ton aan niet te recyclen wiekafval dit heeft opgeleverd en wat de verwachtingen zijn m.b.t. de hoeveelheid Noord-Hollands wiekafval voor de komende jaren? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Kunt u aangeven waar het Noord-Hollandse wiekafval van afgeschreven Noord-Hollandse windturbines voor de jaren 2015 t/m 2017 is verwerkt? Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Wat gebeurt er met Noord-Hollands wiekafval dat niet kan worden verwerkt door afvalbedrijven? Wordt hier speciaal toezicht op gehouden? Graag een gemotiveerd antwoord.

4) Wie draagt zorg en de kosten voor het verwerken van het wiekafval van afgeschreven Noord-Hollandse windturbines? Kunt u ook een indicatie geven van deze kosten per ton wiekafval? Graag een gemotiveerd antwoord.

5) Bent u van mening, kijkende naar de genoemde (en waarschijnlijk zeer kostbare) afvalproblematiek die aan de horizon loert met alle gevolgen van dien voor het milieu, dat het ongepast en misleidend is windturbines “duurzaam” te noemen? Zo ja, bent u bereid beleidsstukken en communicatie (in de breedste zin van het woord) hierop aan te passen & zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.


M.S. Ludriks                                    D.J. van der Sluijs 
PVV Noord-Holland                       PVV Noord-Holland


BRON

(*) https://www.repository.cam.ac.uk/bitstream/handle/1810/263878/Liu_and_Barlow-2017-Waste_Management-AM.pdf?sequence=1&isAllowed=n  

  • Hits: 1145