• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Windmolens (nabij natuur)? Liever niet."

Het lid M.S. Ludriks deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In een artikel op maritiemnieuws.nl (*) van 8 september 2017 valt te lezen dat de provincie Groningen aan de toenmalig minister van Economische Zaken, dhr. Henk Kamp, heeft gevraagd om veel meer windparken boven de Wadden mogelijk te maken naar aanleiding van een rapport van onderzoeksbureau BLIX. Het Waddengebied is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Op 26 oktober 2017 werd het nieuwe kabinet Rutte-III gepresenteerd en is dhr. Eric Wiebes de minister van Economische Zaken en Klimaat. In het regeerakkoord staat dat dit kabinet meer kavels op zee wil voor windenergie.

Op land worden windmolens in bossen geplaatst. Zo stond in een artikel op noordkopnieuws.nl (**) van 9 maart 2018 dat er tientallen bomen worden gekapt in het Robbenoordbos bij Wieringerwerf, omdat binnen twee jaar vier windmolens in het bos moeten verreizen.

De Partij voor de Vrijheid maakt zich ongerust over het kappen van gezonde bomen voor windmolens en de uitgesproken wens van de provincie Groningen in relatie tot wat staat in het regeerakkoord. Daarom wil ondergetekende aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen stellen:

1) Wat is de laatste stand van zaken inzake de genoemde wens van onze “Waddenpartner”, de provincie Groningen? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Mochten er concrete plannen liggen voor windparken nabij de Wadden, wat voor ecologische en economische effecten hebben die op het Waddengebied? Graag een gemotiveerd antwoord.

Tijdens de PS-vergadering van 18-11-2013 maakte gedeputeerde mw. Joke Geldhof de volgende opmerking bij de behandeling van de Voordracht Interprovinciale Waddenvisie “Wadden van Allure”:

“… maar windenergie in het Waddengebied zou nieuw beleid zijn en daarom staat hier niets over vermeld in de Waddenvisie. Het is zeker niet de bedoeling om dat toe te staan.”

3) Bent u van mening dat als windparken worden toegestaan nabij de Wadden, er mogelijk een afglijdende schaal ontstaat, waardoor uiteindelijk ook windparken in het Waddengebied worden geplaatst? Zo nee, waarom niet?

4) Zijn er nog meer windprojecten in Noord-Holland waar gezonde bomen voor zijn of worden gekapt? Zo ja, kunt u per project aangeven hoeveel bomen er zijn of worden gekapt? Graag een gemotiveerd antwoord.

5) Is het College van mening dat hier nog steeds sprake is van een deugdelijk natuurbeleid? Graag een gemotiveerd antwoord.


M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland


BRON

(*) https://maritiemnieuws.nl/81229/meer-windparken-boven-de-wadden-ook-impuls-voor-de-eemshaven/ 

(**) https://noordkopnieuws.nl/tientallen-bomen-moeten-wijken-voor-windturbines-windmolenpark-in-robbenoordbos-reportage/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter 

  • Hits: 1109