• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Spreektekst Programma verduurzaming bestaande woningvoorraad Noord-Holland (PS-vergadering 12-2-2018)

Voorzitter,

Duurzaamheid, duurzaamheid, duurzaamheid. Alles moet tegenwoordig maar duurzaam. Terwijl de Nederlandse bevolking zich steeds meer zorgen maakt over immigratie, integratie en werk, lijkt men zich hier in de provincie vooral te bekommeren om duurzaamheid.

Alles moet nou duurzaam: duurzaam bouwen, duurzaam wonen, duurzaam autorijden, duurzaam voedsel en ook duurzame energie.

Duurzaamheid wordt door deze provincie veelal gebezigd als toverwoord, terwijl het in feite de meest vervuilde term is die onze taal rijk is. Gelukkig zien we op steeds meer terreinen dat deze taalvervuiling zichtbaarder wordt voor het grote publiek. Duurzaamheid blijkt vooral een synoniem te zijn voor duur.

Dat is zeker ook het geval voor de zogenoemde verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. De jaarrekening voor energie bijvoorbeeld gaat met 150 euro omhoog.

Daarnaast wordt ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) verhoogd, een heffing bedoeld om investering in duurzame energie te stimuleren. Dat kost je nog eens 47 euro.

Voorzitter, deze ordinaire heffingen en belastingverhogingen onder het mom van verduurzaming moeten als het aan de PVV ligt stoppen. Daar hebben we de inwoners van Noord-Holland wat aan en daar zouden we ons hier druk over moeten maken.

  • Hits: 1121