• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Spreektekst Koers Omgevingsvisie NH-2050 (PS-vergadering 18-12-2017)

Voorzitter, collega’s, overige aanwezigen en mensen thuis,

In de eerste plaats wil ik alle fracties en fractieleden bedanken voor de lieve reacties en medeleven op het overlijden van onze collega Jack Portegijs. Onze dank hiervoor.

Voorzitter, voor ik begin wil ik namens mijn fractie de complimenten uitspreken voor de ambtelijke organisatie van de Provincie die voor het realiseren van dit document veel werk heeft verzet. Veel moties zijn verwerkt en veel inspraak door Statenleden en door gemeenteraadsleden bij bijeenkomsten zijn opgenomen in een kort en bondig document. Je zou bijna zeggen, goed verhaal, lekker kort. Maar daar kom ik nog op terug.

Voorzitter,

Laatst sprak mijn echtgenote met mij over mijn Statenwerk. Ze zei: ”je hebt het de laatste tijd alleen nog maar over windmolens, hebben jullie het niet meer over iets anders”. Ik heb haar uitgelegd dat dat niet klopte. We zijn nu zelfs met een koersdocument bezig dat zal uitgroeien tot een omgevingsvisie volgend jaar.

Daarin gaan we bepalen hoe Noord-Holland eruit zal gaan zien in de toekomst. Maar toen ik mijn gedachten over dit debat liet gaan voorzitter en zat te bedenken wat ik wilde gaan vertellen, kwam ik erachter dat mijn echtgenote toch wel een beetje gelijk heeft. Alles gaat bijna alleen nog maar om CO2 en het klimaat en dat alles daaraan gerelateerd wordt. Mobiliteit > CO2, Windmolens > CO2, water en bodemdaling > CO2.
Dus ook dit Koersdocument op weg naar een nieuwe omgevingsvisie, waar al deze factoren samen komen......u raadt het al, ...........CO2. (diepe zucht)

Voorzitter, hierop voortbordurend is het dan ook vreemd te noemen dat het College met al zijn duurzaamheidsmaatregelen werkelijk geen idee heeft hoe zij Noord-Holland in 2050 energieneutraal wil krijgen. CO2-neutraal is makkelijk, want dan stel je gewoon dat alles wat CO2 produceert niet meer mag. De gaskraan moet dus onder andere dicht voor huishoudens en de groentekassen en iedereen moet elektrisch rijden. Of dit allemaal realistisch is moet nog blijken.

Maar het wordt nog vreemder, als je dan vraagt of we het document, de omgevingsvisie 2050, eens per Statenperiode tegen het licht kunnen houden, omdat de technologische ontwikkelingen erg snel gaan, dan is daar een gedeputeerde Geldhof die zegt dat dat niet gaat gebeuren.

We zetten dus het document vol met oude technologieën, als windenergie en zonnepanelen en daar moeten we het dan maar tot 2050 mee doen. Het document wordt dus in beton gegoten als zij haar zin krijgt. Voorzitter, mijn fractie begrijpt dit niet. Je geeft als College aan dat je nu nog niet weet hoe het er in 2050 uit moet gaan zien, wat technisch tegen die tijd mogelijk is, maar je wil ook niet tussentijds een document dat zich uitermate leent om dynamisch te zijn, aanpassen naar de mogelijkheden van die tijd.

Ik denk niet dat mijn fractie alleen staat, als zij zegt dat dit een vreemde redenering is. Ik denk dat dit College liever heeft dat de Statenleden die in 2050 in de Provinciale Staten van Noord-Holland zitten, zeggen: ”nou, dat was tenminste een College met visie. En ze hebben het zo gemaakt dat de toen bedachte visie ook nog eens werd aangepast”. Dus graag nog een keer uitleg van het College. Misschien dat we het nu wel gaan begrijpen.

Als het antwoord niet bevredigend is, zal ik in de tweede termijn met een motie komen waarin mijn fractie verzoekt elke Statenperiode het document op actualiteit en haalbaarheid te beoordelen. Dus gewoon een vierjaarlijkse evaluatie, wat niet geheel ongewoon is binnen de processen van deze Provinciale Staten.

Op 8 november jongsleden las ik in de Telegraaf een artikel van Alexander Bakker en Lise Witteman en dit artikel begon met “Huishoudens moeten bloeden voor de ambitieuze klimaatagenda van het nieuwe kabinet, maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weigert prijs te geven wat het precies gaat betekenen voor het huishoudboekje” en donderdag 23 november 2017 stond er te lezen: ”Energiebelasting door het plafond” eveneens van deze beide journalisten.

Ik heb het er al in eerdere fase op weg naar dit document over gehad: de Opslag Duurzame Energie, ook wel bekent als de ODE. Het moge dus duidelijk zijn dat er straks twee opties zijn: of Nederland is failliet, omdat zij de kosten van deze “Energiewende” niet meer kan betalen of er is geen plekje meer over in Nederland waar nog onbezorgd geleefd kan worden. En blijkbaar ziet D66, zoals in de commissievergadering afgelopen donderdag bleek, nog wel ruimte om Noord-Holland nog verder met windmolens vol te zetten in de toekomst.

Voorzitter, onbezorgd in een mooie omgeving genieten van je welzijn en welvaart is een van de hoofddoelen van een nieuwe omgevingsvisie. In elk geval maakt de PVV zich grote zorgen om deze ontwikkelingen, en hopelijk staan we daar niet alleen in. Als we zien dat op dit moment slechts 1,2% van ons energieverbruik uit wind komt en dat het nu al bijna onmogelijk is om op land nog windmolens te plaatsen, hoe denkt iemand dan nog ruimte te kunnen vinden op land terwijl ook de bevolkingsgroei flink blijft stijgen.

Ook de Noordzee is inmiddels al bijna te klein om alle huidige windparken te herbergen. Hoe moet dat dan als we in 2030 twee derde van onze stroom uit wind en zonne-energie moeten halen, zoals de heer Annearts ons bij de begrotingsbehandeling vorige maand mededeelde. En nu wordt het leuk voorzitter, we gebruiken ongeveer 7 keer meer energie dan elektriciteit. Dus van alle energie die we verbruiken, is 14,28% elektriciteit. Alle huishoudens bij elkaar (7,6 miljoen) verbruiken ook ongeveer 16% van alle energie. Dus twee derde van genoemde 14,28% elektriciteit die wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen en dat is 9,42%, zou nog niet eens voldoende zijn om de huishoudens van stroom te voorzien. Ik weet dat CO2-fobe partijen dit niet graag onder ogen zien, maar het is wel de realiteit.

Volgens mijn fractie een schier onmogelijke zaak, voorzitter. Dan neem ik ook nog even mee dat als wij met z’n allen elektrisch moeten rijden over 30 jaar, we alleen maar meer stroom nodig hebben dan we met energie-efficiency kunnen besparen.
Om dus te weten te komen hoe we Noord-Holland willen inrichten en daar dus uberhaupt een visie op te kunnen hebben, moeten we weten hoe we straks aan energie gaan komen en hoe we dat willen opwekken. Daar moeten we straks met zijn allen bij de energietransitie discussie serieus over na gaan denken.

Thorium is inmiddels ook hier in de Staten genoemd, en daar zal een voorlichting over worden georganiseerd door de PVV en de VVD. Door gebrek aan kennis is Thorium nu voor sommige een psychologisch probleem en voor andere een politiek probleem.
Echter moeten we niet vergeten dat Thorium ook slechts een transitie-energie is. En dat vereist dus voor de lange termijn out-of-de-box denken, iets wat mijn fractie in dit proces naar een koersdocument 2050 mist. Dus een gemiste kans.

Maar hopelijk komt dat volgend jaar, als we toewerken naar een definitieve omgevingsvisie, wel in het proces terug.

Voorzitter, ik wil niet kritisch afsluiten en daarom, zoals in de commissie ook al gezegd, in de volgende punten kan mijn fractie zich wel goed vinden:

• de ambitie dat inwoners en bedrijven van Noord-Holland de vrijheid hebben om hun eigen vervoerswijzen te kiezen;
• een optimale afstemming tussen ruimtelijke ontwikkelingen en infrastructuur;
• het benoemen, behouden en versterken van unieke kwaliteiten van de diverse landschappen en de cultuurhistorie.

Al met al, we staan nu op een keerpunt. Laat iedereen dat goed beseffen.

En hier sluit ik mijn eerste termijn mee af voorzitter, ik dank u voor uw aandacht.

  • Hits: 1091