• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Spreektekst Perspectief Groene Hart 2040 (PS-vergadering 2-10-2017)

Voorzitter, geachte collegae en overige aanwezigen,

Vanmiddag bespreken wij het Perspectief Groene Hart 2040 en de status van dit perspectief. Voorgesteld wordt om dit perspectief als bouwsteen voor de toekomstige Omgevingsvisie van de provincie te gebruiken.

Voorzitter, mijn fractie vindt deze voordracht nu niet aan de orde, omdat wij volgende week vrij moeten kunnen discussiëren over de inhoud van het Koersdocument dat ten grondslag moet liggen aan de nieuwe provinciale omgevingsvisie. Ons nu vastleggen aan deze voordracht ziet mijn fractie dan ook als een beperking van die vrije discussie. Eventuele goede elementen uit het perspectief zal mijn fractie in die discussie meenemen.

Verder voorzitter, als de Partij voor de Vrijheid puur en alleen kijkt naar de inhoud van dit Perspectief, dan moet ik zeggen dat wij daar geen warme gevoelens bij krijgen.

Zo heeft mijn fractie bij alle geformuleerde opgaven van het Perspectief in min of meerdere mate bezwaren. Opgaven die onder andere worden ingegeven door het streven naar een energieverbruik en opwekking voor huishoudens en bedrijven in het groene hart, welke in 2050 in evenwicht moeten zijn.

Op zich niet een verkeerd streven, echter met de huidige mogelijkheden op het gebied van energieopwekking een onmogelijke opgave. Willen we het hele groene hart vol zetten met windmolens en zonnepanelen?

Ik krijg al pijn in mijn buik als ik daaraan denk. En het perspectief geeft daar verder geen invulling aan. Voor wat betreft aardwarmte moet er eerst onderzoek worden gedaan naar de gevolgen hiervan op het aardoppervlak. We zitten tenslotte niet op een tweede Groningen te wachten waar aardbevingen schering en inslag zijn.

En voor wat betreft biomassa zou Noord-Holland terughoudend zijn.
We zitten niet op een re-industrialisatie te wachten, zoals in Duitsland heeft plaatsgevonden.

En is hier überhaupt wel rekening gehouden met minimaal een verdubbeling van het stroomverbruik in 2050, zoals diverse modellen voorspellen?

Voorzitter, de discussie over energietransitie en hoe deze uit te voeren, moeten we nog houden. Dus ook daarom is dit Perspectief zelfs voorbarig.

Als we procesmatig kijken naar het Perspectief, dan delen wij de breed gedeelde mening die tijdens de speciale interprovinciale bijeenkomst in Den Haag is verwoord door de aanwezige Statenleden uit de drie provincies.

Het perspectief bevat eigenlijk geen concrete stappen om over te discussiëren, waardoor het moeilijk een bouwsteen kan worden genoemd.

Bovendien is het niet verkeerd als de drie betreffende Statencommissies elkaar op meer regelmatige basis ontmoeten en zaken over het Groene Hart bespreken.

Dit alles in beschouwing genomen, zal onze fractie dan ook tegen het huidige ontwerpbesluit stemmen.

Voorzitter, ik dank u en alle aanwezigen voor hun aandacht.

  • Hits: 1020