• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen “Als er 1 damhert over de ecodam is…”

Het lid D.J. van der Sluijs (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

Op de website van het Algemeen Dagblad (*) viel op 1 april 2017 te lezen dat in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD in vervolg) in een jaar tijd maar liefst 1.400 damherten zijn afgeschoten.

Dergelijke slachtingen leveren steeds meer kritiek op van jagers. Zo valt op de website van Brandpunt (**) de volgende opmerkingen te lezen van een emotionele jager die actief is op de Veluwe:

“De dieren zorgen in landbouwgebieden aan de randen van de Veluwe voor landbouwschade en aanrijdingen. Maar in plaats van hekken te plaatsen of boeren te compenseren voor de schade, moeten jagers de dieren op grote schaal afschieten."

"Vanuit de provincie worden we enorm onder druk gezet om de aantallen te halen. Maar tegen dit soort getallen is eigenlijk niet aan te schieten. Om het toch voor elkaar te krijgen, geeft de provincie ons nu onbeperkte mogelijkheden. We mogen in de nacht jagen, bijvoeren, drachtige dieren afschieten, zelfs op ecoducten mag nu gejaagd worden, terwijl we die juist gebouwd hebben om deze dieren een veilige oversteek te geven. Op deze manier wil ik de jacht niet meer uitvoeren.”

“Niet alleen Willem, maar ook veel collega’s en de overkoepelende Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging komen nu in actie en willen dat het onnodig doodschieten van dieren stopt. Dat er gejaagd moet worden om de populatie op peil te houden is evident. Alleen moet dat wel zorgvuldig gedaan worden en niet op deze massale manier, zeggen de jagers.”

Tijdens de PS-vergadering van 23 september 2013 heeft ondergetekende mondelinge vragen gesteld over geplaatst schrikdraad op ecoduct Zandpoort teneinde de migratie van damherten te stoppen en of er betaalbare alternatieven zijn onderzocht behalve afschieten van damherten die toch de oversteek weten te maken.

De gedeputeerde gaf toen aan dat het geplaatste schrikdraad een tijdelijke maatregel was:

“Het is de bedoeling dat de herten in de toekomst over de brug kunnen. Ze worden alleen tijdelijk geweerd vanwege de omvang van de populatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen.”

De natuurbrug niet openstellen klinkt opmerkelijk, maar kan worden verklaard door het feit dat de beheerder van het gebied daarboven (PWN) in het noordelijke deel geen maatregelen lijkt te hebben genomen (zoals het plaatsen van goede hekken) om aanrijdingen en schade aan gewassen buiten het PWN-gebied te voorkomen. Daarom is er waarschijnlijk vrees voor een enorme instroom van damherten uit de AWD. De provincie Noord-Holland is 100% aandeelhouder van PWN.

De verwachting is dat als de aantallen damherten in de AWD gedaald zijn, de natuurbrug zal worden opengesteld. Dan nog is het zo dat de zogenoemde streefdichtheden in het noordelijke deel (200 damherten) veel lager liggen dan in het zuidelijk deel (800 damherten).

Een onverantwoorde situatie dat zal zorgen voor veel aanrijdingen. Uit de zienswijze van de Dierenbescherming (***) komt bv. op blz. 8 naar voren dat:

“Aanrijdingen bij het NPZK vinden met name aan de zeeweg en bij Zandvoort/Zandvoortselaan plaats. Ten overvloede: uiteraard is de Dierenbescherming tegen afschot om aanrijdingen te voorkomen als er alternatieven zijn. En die zijn er. Hekken geven, mits goed geplaatst, op langere termijn 87% reductie in aanrijdingen, zeer intensief afschot slechts 50%.”

Ook aan de verkeerssnelheid in combinatie met snelheid verlagende maatregelen (zoals verkeersdrempels) lijkt volgens de Dierenbescherming niets te zijn gedaan. Als straks de natuurbrug bij Zandvoort, over de Zandvoortselaan open zou gaan, is het zo dat aan de kant van het PWN-gebied er geen hekken staan. Dit gaat ongetwijfeld zorgen voor aanrijdingen op de Zandvoorstelaan.

De PVV maakt zich grote zorgen over de onnodige massaslachting die momenteel plaatsvindt onder damherten en de gevolgen voor automobilisten.

Ondergetekende wil dan ook de volgende vragen stellen:

1) Wordt bij de afschot van damherten in Noord-Holland gebruik gemaakt van “onbeperkte mogelijkheden” en worden jagers op welke manier dan ook onder druk gezet om de aantallen af te schieten damherten te halen, zoals dat op de Veluwe het geval is? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Is er zicht op wanneer het schrikdraad van de natuurbrug wordt verwijderd?

3) Wanneer wordt ook om het PWN-gebied hogere hekken geplaatst?

4) Klopt de bewering van de Dierenbescherming dat er tot op heden geen maatregelen zijn genomen om aanrijdingen te voorkomen? maar wel massaal damherten worden afgeschoten? Zo ja, welke mogelijkheden heeft u om deze maatregelen af te dwingen? Zo nee, welke maatregelen zijn er dan tot nu toe exact genomen?

In een burgerinitiatief is gevraagd om het hekwerk bij Zandvoort landinwaards te laten lopen, langs de kustlijn, net na de eerste duinenrij. Dit moet veel uitstroom van damherten richting Zandvoort voorkomen en daarmee aanrijdingen.

5) Bent u bereid zich hard te maken voor deze oplossing? Zo nee, waarom niet?

6) Waarom is er vier jaar geleden niet ingezet op geboortebeperking en wel op afschot? Zitten hier economische motieven achter? En als er voor geboortebeperking was gekozen, hoeveel herten zou dat in het afschieten hebben gescheeld? Graag een gemotiveerd antwoord.

7) Deelt u de mening dat zo snel mogelijk de onnodige afschot van damherten moet worden gestopt en er werk moet worden gemaakt van alternatieven, zoals geboortebeperking en tevens vol ingezet moet worden op het plaatsen van hekken? Zo nee, waarom niet?

D.J. van der Sluijs
PVV Noord-Holland

(*) http://www.ad.nl/amsterdam/ruim-1400-damherten-gedood-in-duingebied~a4448451/ 

(**) https://brandpunt.kro-ncrv.nl/brandpunt/jacht-hert-veluwe/ 

(***) https://www.dierenbescherming.nl/userfiles/2016_01_Zienswijze_Damherten_Dierenbescherming_inclusief_externe_adviezen_tav_damhertschade_en_populatieomvang.pdf 

  • Hits: 1774