• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Provincie hardleers inzake afschot smienten?"

Het lid D.J. van der Sluijs (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In het artikel “Opnieuw verbod op doden smient” uit het Noordhollands Dagblad van 4 januari 2017 (*) komt naar voren dat de rechter heeft besloten dat er deze winter geen afschot mag plaatsvinden van smienten in de provincie Noord-Holland, omdat geen nut en noodzaak kan worden aangetoond.

In 2015 gaf de provincie de faunabeheereenheid ook al een ontheffing om smienten af te schieten, waartegen de Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN) en de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland met succes bezwaar maakten bij de rechter.

Ondanks deze beslissing gaf de provincie afgelopen oktober opnieuw toestemming, waartegen de SVN weer succesvol bezwaar maakte. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de provincie niets gedaan had met de aanbevelingen van haar eigen hoor- en adviescommissie. Die vond namelijk dat aan de hand van schadecijfers de noodzaak van afschot aangetoond moest worden.

Volgens de SVN is het al de derde keer op rij dat de provincie haar eigen hoor- en adviescommissie negeert en moet zij niet klakkeloos vergunningen afgeven. Immers, de smient zou het al moeilijk genoeg hebben door onder andere de vogelgriep.

De provincie is van plan een nieuwe beslissing te nemen op het bezwaar van SVN.

De Partij voor de Vrijheid is uitermate verbaasd over de manier waarop de provincie omgaat met de aanbevelingen van haar eigen hoor- en adviescommissie.

Ondergetekende stelt aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

1) Klopt de constatering van SVN dat de provincie voor de derde keer op rij de aanbevelingen van haar eigen hoor- en adviescommissie heeft genegeerd inzake het geven van een ontheffing voor de jacht op smienten? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Hoeveel provinciale middelen hebben de (onnodige) rechtszaken inzake de ontheffingen voor de jacht op smienten de Noord-Hollandse schatkist gekost? Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Deelt u de mening dat de aanbevelingen van een hoor- en adviescommissie altijd serieus meegenomen dienen te worden bij het afgeven van vergunningen? Zo ja, waarom is dat dan niet gebeurd m.b.t. de ontheffingen voor de jacht op smienten & en zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.

4) Kunt u aangeven of er in deze Statenperiode meer beleidsonderwerpen zijn waar de provincie geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van eigen hoor- en adviescommissies en wat tot (onnodige) rechtszaken heeft geleid? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.

D.J. van der Sluijs
PVV Noord-Holland

BRON

(*) "Opnieuw verbod op doden smient" (Noordhollands Dagblad, 4-1-2017)

  • Hits: 2210