• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

"Eneco kan schade aan windturbines nergens claimen" (Noordhollands Dagblad, 15-4-2015)

IJMUIDEN - Energiebedrijf Eneco draait zelf volledig op voor de herstelkosten aan haar zestig windturbines in het Prinses Amalia Windpark op de Noordzee. De in deze turbines gebruikte cementlijm laat los waardoor - als er niks aan gedaan wordt - ze op den duur kunnen bezwijken. De totale kosten voor de hersteloperatie bedragen 47 miljoen euro.

De turbines die tot vijf jaar geleden op zee werden gebouwd bestaan grofweg uit drie onderdelen. De fundering in de zeebodem, een verloopstuk en het deel van de molen dat boven water uitsteekt. Dat verloopstuk schuift om een uitstekende buis van de fundering heen. Daartussen werd cementlijm gespoten om het geheel op zijn plek te houden. Die lijm laat nu los waardoor de constructie zeer ernstig beschadigd kan raken, kan vervormen en dientengevolge zou kunnen instorten. ,,Als er niks aan gedaan wordt ja'', zegt Toby Ellson van Eneco. ,,We hebben echter een gelicenseerde oplossing voor het probleem die al in 22 turbines is aangebracht.'' Fabricom Offshore Services uit Beverwijk pakt dit jaar de overgebleven 38 windturbines aan.

De oplossing bestaat uit twee stalen blokken die bij elkaar worden gehouden door een stugge rubberen vering. ,,Per windturbine moeten 24 van die sets handmatig worden gelast tussen het verloopstuk en de fundering'', zegt Ellson. Daartoe moet de monteur afdalen in de buis. Het is zeer specialistisch werk dat veel tijd in beslag neemt. Het kan alleen bij goede weersomstandigheden worden uitgevoerd'', legt hij uit.

Dat werk is in april vorig jaar begonnen, totdat Eneco merkte dat de aannemer die het uitvoerde niet de benodigde kwaliteit en voortgang behaalde. ,,17 turbines moesten daardoor deels opnieuw worden gedaan. Vervolgens heeft Fabricom er vijf gerepareerd en blijven er voor dit jaar nog 38 te repareren.

De kosten van de complete hersteloperatie, 47 miljoen euro moet Eneco zelf ophoesten. Een claim leggen bij de aannemer of de verzekering - die weigert uit te keren - heeft geen zin. Dat komt omdat de methode die we gebruikte, met cementlijm dé algemeen aanvaard bare methode was om een turbine te bouwen. Dus de aannemer heeft niks fout gedaan. De verzekeraar houdt om dezelfde reden de hand op de knip. ,,Een deel van deze kosten hebben we in het vorige jaar al weggeboekt, het andere deel dit jaar.''

Volgens Eneco speelt het probleem niet alleen in het Prinses Amalia Windpark maar bij alle windturbines die tot vijf jaar geleden werden gebouwd. Dat zou meer dan 1800 exemplaren betreffen op de Noordzee. Inmiddels worden de turbines op een nieuwe, veiligere methode gebouwd.

Tweede Kamerlid Reinette Klever van de Partij van de Vrijheid stelde gisteren Kamervragen aan de Minister van Economische Zaken naar aanleiding van berichtgeving in deze krant over het probleem met de turbines. Partijgenoot Menno Ludriks deed dat in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Zij willen onder andere dat er geen subsidie wordt gespendeerd aan het oplossen van het probleem.

  • Hits: 1896