PVV zoekt honderden kandidaten. 'Onbetrouwbaar? Dan vlieg je eruit' (RTL Nieuws, 13-5-2017)

De PVV van Geert Wilders is druk bezig om voldoende geschikte kandidaten te vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is een hele klus: honderden mensen hebben zich gemeld, maar hoe vis je de rotte appels eruit? "We hebben geen geld om privédetectives in te huren."

Peter Frans Koops is één van de mensen die voor de PVV mee wil gaan doen in zijn gemeente Bunschoten. "Ik heb vijftien jaar politieke ervaring en ben fractievoorzitter van de Spakenburgse Vrijheidspartij. We willen verder onder de vlag van de PVV", zegt hij tegen RTL Nieuws.

"Ik ben al jaren de lokale Wilders, heb daar veel voor gegeven." Koops maakt zich vooral zorgen over de groeiende macht van Europa en de islam. "Ik hou van de strijdlust van Wilders en wil net als hij vechten voor mijn gemeente."

60 gemeentes
Geert Wilders zoekt meer kandidaten zoals Koops. Hij wil met zijn PVV in 60 gemeentes meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar maart. Voorwaarde is dat er voldoende geschikte kandidaten worden gevonden.

De partij zet de provinciale afdelingen in voor de selectieprocedure.​ Wilders erkent dat er ook kandidaten doorheen kunnen glippen die niet geschikt zijn. "Er zit altijd een risico in. Als je groeit, dan kan het ook een keer fout gaan. Dat weet ik, en dat zeg ik ook heel eerlijk."

Klasjes zijn al gestart
In de provincie Friesland zijn de eerste 'klasjes' om potentiële PVV-gemeenteraadsleden op te leiden twee weken geleden begonnen. Het Friese PVV-statenlid Max Aardema (53) staat aan het hoofd van de selectie. Zijn taak: geschikte kandidaten selecteren die voor de PVV de gemeentepolitiek in kunnen.

"Er hebben zich enkele tientallen kandidaten gemeld", vertelt Aardema. De meesten van hen hebben geen politieke ervaring. "We willen ze niet zomaar in het diepe gooien. Daarom geven we ze cursussen. Zo krijgen de kandidaten een lesje staatsinrichting en krijgen ze debatlessen."

Rotte appels
Hoe hij de rotte appels buiten houdt? "Dat staat niet op iemands voorhoofd geschreven", zegt Aardema. "We vragen van iedere kandidaat een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar veel belangrijker: we investeren in onze kandidaten en varen op onze mensenkennis. We willen de kandidaten echt leren kennen, voeren gesprekken en we leiden ze op in klasjes."

Kandidaten die voor de PVV in hun gemeente willen meedoen, kunnen zich nog altijd melden.

'Hele klus'
Ook in de provincie Utrecht worden al volop gesprekken gevoerd met potentiële PVV-kandidaten, zegt René Dercksen, PVV-fractievoorzitter in Utrecht. "We krijgen van alles binnen: jong, oud, man en vrouw. Zelfstandig ondernemers en mensen in de zorg. De meeste mensen hebben geen politieke ervaring, maar het lijkt wel goed te zitten met de kwaliteit, al is het een hele klus."

Bang voor gedoe? Dercksen denkt dat het vooral belangrijk is om het gezonde verstand te gebruiken."Door met mensen te spreken, voel je wel of het goed zit of niet. We gebruiken onze mensenkennis en gezond verstand. Als we het niet vertrouwen, vallen mensen af. We hebben geen geld om een privé-detective achter iedereen aan te sturen."

Gedoe in de politiek
Lokale politici kunnen met afwijkend gedrag partijen behoorlijk ontregelen en in verlegenheid brengen. Belangenverstrengeling, agressie of fraude: jaarlijks komen tientallen lokale politici onder vuur te liggen.

Volgens politicoloog Peter van der Heijden is die kans bij de PVV groter omdat de partij geen leden heeft. "De meesten hebben geen politieke ervaring en zijn vaak nog niet bekend bij de partij. Dat je verkeerde lui selecteert, kun je nooit helemaal uitsluiten. Het kan iedere partij overkomen, maar bij de PVV is de kans wel wat groter."

'Soort coming-out'
En voor de PVV de lokale politiek ingaan, kan ook grote gevolgen hebben. PVV'er Ilse Bezaan van de Provinciale Staten Noord-Holland is zich daarvan bewust: ze waarschuwt alle kandidaten dat ze moeten weten waaraan ze beginnen. "Als je voor de PVV de politiek in wil, is dat een soort 'coming-out', vertelt ze.

"Het is niet altijd makkelijk en het kan gedoe opleveren met je werk en in je kennissenkring. Daarvoor sluiten wij onze ogen niet." Bovendien gaat het om gemeenteraadsleden van kleine dorpjes, waar iedereen elkaar kent. "Je moet stevig in je schoenen staan. Daarvoor waarschuwen we mensen wel."

Bezaan, zelf drie jaar actief voor de PVV, ziet wel iets veranderen. "Een paar jaar geleden was er vooral veel wantrouwen ten aanzien van PVV'ers. Nu komt er langzaam steeds meer waardering voor de partij. Dat zich al tientallen mensen bij ons hebben opgegeven, zegt genoeg. De PVV leeft."