"Selectie gemeenteraadsleden PVV in volle gang" (de Volkskrant, 29-4-2017)

De PVV zet de leden van de provinciale staten in voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen. Ze zijn verantwoordelijk voor de beoordeling van de cv's en de motivatie van de kandidaten, het voeren van de sollicitatiegesprekken en het selecteren van de juiste personen.

Het aantal raadsleden dat nodig is, hangt af van de grootte van de gemeente en het resultaat bij de verkiezingen. Maar er worden per gemeente zo'n tien kandidaten gezocht. Alle sollicitaties die in Den Haag binnenkomen, worden voor beoordeling naar de statenleden van de desbetreffende provincie gestuurd. Begin april kondigde de PVV aan in 62 gemeenten, verdeeld over alle provincies, mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.

De PVV-leden van de Provinciale Staten van Noord-Holland zijn druk bezig met de sollicitaties. Gesprekken met potentiële kandidaten zijn er nog niet geweest. 'Er komen veel sollicitaties binnen. We zijn streng, maar ik heb het volste vertrouwen dat we goede mensen gaan vinden', aldus Ilse Bezaan, fractievoorzitter. Kandidaten met extreem-rechtse sympathieën zijn niet welkom, zegt Bezaan, daar wordt specifiek op gescreend.

In Noord-Holland doet de PVV in vijf gemeenten mee aan de verkiezingen: Zaanstad, Den Helder, Purmerend, Edam-Volendam en Zandvoort. De geselecteerde kandidaten krijgen een opleiding in staatsinrichting, de procedures binnen de desbetreffende gemeente en hoe de PVV werkt. Het politieke programma voor de gemeenten is maatwerk. 'Elke gemeente is anders. Wat we lokaal willen doen, kan sterk afwijken van de landelijke standpunten van de PVV ', stelt Bezaan.'

In Utrecht werken acht statenleden aan de selectie van gemeenteraadsleden. Zo'n honderd personen hebben zich gemeld, schat PVV-fractiemedewerker Joost Ketjen van de provincie Utrecht. Ook daar worden op korte termijn 'klasjes' gevormd en begint de opleiding van de kandidaten.

In Friesland wil de PVV meedoen aan de verkiezingen in Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Achtkarspelen. Statenlid Harrie Graansma sluit niet uit dat de PVV ook in andere gemeenten meedoet. Door herindelingen in Friesland ontstaan drie nieuwe gemeenten: Leeuwarden, Sudwest-Fryslan en Waadhoeke. De gemeenteraadsverkiezingen zijn daar al in het najaar van 2017. Deze gemeenten staan niet op het wensenlijstje van de landelijke PVV. 'Maar we hebben kandidaten voor deze gemeenten op het oog en we sluiten niet uit dat de PVV ook hier gaat meedoen.'