• Historisch Medemblik
    Het tegenwoordig stadsgezicht van historisch Medemblik...
  • Overlast windmolens
    Door de overlast van windmolens raken mensen hun huis niet meer kwijt.
  • Windmolens FLOP!
    Molen rechts TOP, molen links FLOP (Medemblik)
  • Windmolen formaat
    Zo groot is dus een windmolen; bestelbus net een Dinky Toys (Medemblik) (Foto: Michel van Bergen)

Statenvragen "Gevolgen voor Noord-Hollandse windturbines door nieuwe geluidsrichtlijnen WHO"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

Uit een artikel van het Algemeen Dagblad (*) op 10 oktober 2018 komt naar voren dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst in haar geluidsrichtlijnen aangeeft dat windturbines gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder aan het hart, als mensen worden blootgesteld aan buitensporige geluidsniveaus. Het gaat om een update van haar bijna tien jaar oude geluidsrichtlijnen uit 2009.

Zo zou de blootstelling aan genoemde geluidsniveaus volgens de WHO-richtlijnen overdag niet boven de 45 decibel mogen uitkomen

De Partij voor de Vrijheid heeft altijd al haar zorgen uitgesproken over negatieve gezondheidseffecten door windturbines en is dan ook benieuwd wat de gevolgen zijn van deze nieuwe geluidsrichtlijnen. Daarom wil ondergetekende aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen stellen:

1. Kunt u aangeven wat de gevolgen van de nieuwe geluidsrichtlijnen zijn voor de windparken/windturbines die momenteel in Noord-Holland operationeel zijn? Betekent deze wijziging bv. dat er nu meer windlocaties zijn die een serieus gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid van o.a. omwonenden? Zo ja, welke locaties? Graag een gemotiveerd antwoord.

2. Kunt u aangeven wat de gevolgen van genoemde wijziging zijn voor windparken/windturbines die in de planning staan? Betekent deze wijziging bv. dat er windlocaties ontstaan in de nabije toekomst die een serieus gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid van o.a. omwonenden? Zo ja, welke locaties? Graag een gemotiveerd antwoord.

3. Deelt u de mening dat de nieuwe WHO-geluidsrichtlijnen kristalhelder aantonen dat de gezondheid van omwonenden ernstige schade kan oplopen door windturbines en dat daarom (waar mogelijk) windturbines die door de gewijzigde geluidsrichtlijnen gevaar opleveren, zo snel mogelijk moeten worden stilgezet? Zo nee, waarom niet?

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland


BRON

(*) https://www.ad.nl/gezond/who-geluid-windmolens-is-potentieel-gezondheidsrisico~a15dd3ce/