• Historisch Medemblik
    Het tegenwoordig stadsgezicht van historisch Medemblik...
  • Overlast windmolens
    Door de overlast van windmolens raken mensen hun huis niet meer kwijt.
  • Windmolens FLOP!
    Molen rechts TOP, molen links FLOP (Medemblik)
  • Windmolen formaat
    Zo groot is dus een windmolen; bestelbus net een Dinky Toys (Medemblik) (Foto: Michel van Bergen)

Spreektekst Begroting en werkplan 2019 Metropoolregio Amsterdam (PS-vergadering 8-10-2018)

Voorzitter, vandaag spreken wij over de begroting en het werkplan van de MRA voor 2019 en net als verleden jaar kon het de PVV niet bekoren.

Niet in de laatste plaats, omdat onderwerpen als energietransitie en circulaire economie weer een belangrijke rol spelen. Zo wordt er o.a. 300.000 euro uitgegeven aan circulaire economie en wordt voor het versnellen van de energietransitie een bedrag van in totaal 230.000 euro uitgetrokken. Meer dan een half miljoen euro aan Noord-Hollands belastinggeld, net of het allemaal niets is.

En voorzitter, het kan voor de Noord-Hollandse belastingbetaler nog vervelender worden. Zo staat op blz. 24 dat de begrote kosten voor 2019 t.b.v. de verschillende activiteiten die de energietransitie moeten versnellen op dit moment moeilijk kunnen worden ingeschat en dat de provincie er vooralsnog maar even van uitgaat dat het benodigde budget voor 2019 identiek is aan dat voor 2018, te weten € 230.000, terwijl het juist zeer aannemelijk is - zeker gezien de ontwikkelingen in Den Haag - dat het budget nog groter zal worden…

Voorzitter, ik heb dit ook al in de commissie gezegd, maar in 2017 was er een overschot van 1,24 miljoen euro. Wij hadden graag gezien dat dit geld zou worden teruggestort. GS deelt deze opvatting en voegde eraan toe dat dit besluit ter discussie zal worden gesteld in de MRA. Hopelijk komt daar nog iets uit voort.

Voorzitter, de PVV heeft niets tot weinig met de MRA en dit steken wij al jaren niet onder stoelen of banken. Derhalve zullen wij ook dit jaar niet instemmen met de voordracht.

Dank u voorzitter.