• Historisch Medemblik
    Het tegenwoordig stadsgezicht van historisch Medemblik...
  • Overlast windmolens
    Door de overlast van windmolens raken mensen hun huis niet meer kwijt.
  • Windmolens FLOP!
    Molen rechts TOP, molen links FLOP (Medemblik)
  • Windmolen formaat
    Zo groot is dus een windmolen; bestelbus net een Dinky Toys (Medemblik) (Foto: Michel van Bergen)

Statenvragen "Mogelijk meer aanrijdingen met gestreste herten door afschot"

Het lid D.J. van der Sluijs (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In een artikel van het Haarlems Dagblad (*) op 7 juni 2018 wordt gesteld dat door afschot, herten ten gevolge van stress op de loop gaan en er meer kans is op aanrijdingen met auto’s, aangezien veel hekken langs de Zeeweg te laag zouden zijn. Het aantal aanrijdingen met herten zou ook zijn toegenomen, nadat met afschot is begonnen. Bovendien zou het afschieten weinig effect hebben op de omvang van de hertenpopulatie, aangezien er meer jongen worden geworpen op het moment dat er veel sterfte is; een natuurlijke reactie ter voorkoming van uitsterven.

De Partij voor de Vrijheid maakt zich zorgen over de gevolgen van afschot voor de verkeersveiligheid voor mensen en het welzijn van herten en daarom wil ondergetekende aan het College de volgende vragen stellen:

1) Klopt het dat het aantal aanrijdingen met herten is toegenomen, nadat is begonnen met afschot? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Klopt het dat afschot weinig effect heeft op de omvang van de hertenpopulatie en dat het maar een tijdelijke oplossing is? Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Hoe kan het dat veel hekken aan de Zeeweg te laag zijn, waardoor herten eroverheen kunnen springen? Is er voor de plaatsing van de hekken onderzoek gedaan naar de springhoogte van deze dieren? Zo nee, waarom niet? Graag een gemotiveerd antwoord.

Ondergetekende stelde in mei 2017 ook schriftelijke vragen over afschot van herten (**) en ten aanzien van hogere hekken antwoordde het College op blz. 4 van de beantwoording:

“In het Faunabeheerplan Damherten is geconcludeerd dat volledige omrastering van het PWN-gebied zowel ecologisch als landschappelijk niet wenselijk is. Daarnaast zijn hier hoge kosten aan verbonden. Wij, en ook PWN als beheerder, zijn dus niet voornemens om nieuwe of hogere hekken te plaatsen.”

4) Deelt u de mening dat in het belang van de verkeersveiligheid voor mensen en het welzijn van de herten, wel zo snel mogelijk op inmiddels bekende risicovolle locaties hogere hekken moeten komen? (dus geen volledige omrastering)

Graag een gemotiveerd antwoord.

In het artikel wordt als alternatief voor afschot sterilisatie genoemd. (vorm van anticonceptie)
Ten aanzien van anticonceptie antwoordde het College op eerdergenoemde vragen van ondergetekende op blz. 5 van de beantwoording:

“In het nu geldende Faunabeheerplan Damherten is geconcludeerd dat er de afgelopen jaren op het gebied van geboortebeperking geen nieuwe ontwikkelingen zijn geweest die toegepast kunnen worden. Andere maatregelen, zoals het inzetten van natuurlijke vijanden en anticonceptie en het wegvangen en verplaatsen van de dieren zijn nauwkeurig onderzocht maar niet haalbaar of dieronvriendelijk gebleken.”

In Zuid-Afrika is een gerenommeerde deskundige, namelijk de heer Hendrik Jan Bertschinger, die een aantal jaar geleden een nieuwe prikpil heeft ontwikkeld die 100% effectief is (***). Vrouwelijke dieren krijgen via darts een vloeistof ingespoten waarin de schaal van dierlijke eicellen is verwerkt, waardoor zij niet kunnen worden bevrucht. Voordeel van het gebruik van darts is dat het kuddeverband behouden blijft en het natuurlijke gedrag niet wordt verstoord. Dhr. Bertschinger wist met deze methode met succes te grote populaties grazers over een aantal jaren te reduceren.

5) Is deze succesvolle nieuwe prikpil ook onderzocht met betrekking tot het momenteel geldende Faunabeheerplan Damherten? Zo nee, waarom niet en bent u bereid dit zo snel mogelijk te doen, al dan niet in combinatie met een pilot project? Graag een gemotiveerd antwoord.

6) Kunt u gedetailleerd aangeven wat vandaag de dag de haalbaarheid en effecten zouden zijn voor de omvang van de hertenpopulatie, het welzijn van de herten en de verkeersveiligheid voor mensen, als anticonceptie (waaronder sterilisatie) wordt toegepast? Graag een gemotiveerd antwoord.


D.J. van der Sluijs 
PVV Noord-Holland


BRONNEN

(*) “Jeugd wil actie tegen afschieten herten” (Haarlems Dagblad, 7-6-2018) 
123

(**) https://ibabsonline.eu/LijstDetails.aspx?site=NoordHolland&ListId=0d2cd4cf-37ed-4620-92ee-97d01507e23c&ReportId=c05589d2-0581-4a32-a9a0-c22e4eac90fb&EntryId=7cfd7e87-1995-400c-b7ca-3f9787aee8a3&searchtext= 

(***) https://www.trouw.nl/home/nieuwe-prikpil-kan-ruimte-scheppen-in-oostvaardersplassen~a425f4d4/