• Historisch Medemblik
    Het tegenwoordig stadsgezicht van historisch Medemblik...
  • Overlast windmolens
    Door de overlast van windmolens raken mensen hun huis niet meer kwijt.
  • Windmolens FLOP!
    Molen rechts TOP, molen links FLOP (Medemblik)
  • Windmolen formaat
    Zo groot is dus een windmolen; bestelbus net een Dinky Toys (Medemblik) (Foto: Michel van Bergen)

Spreektekst Staat van de Energietransitie en Routeplanner 2050 (Cie EEB, 9-4-2018)

Voorzitter, de energietransitie lijkt een wedstrijd te worden waarbij klimaatamateurs die denken iets van het klimaat te weten over elkaar heen vallen om vanuit hun onderbuikgevoelens meer, meer, meer idiote ideeën te verzinnen om de wereld van de ondergang te redden. Voorzitter dat baart mij grote zorgen.

Ik heb van de week een technische briefing gehad in Den Haag van de heer Ed Nijpels over de klimaattafels. U weet wel, die tafels die Nederland moeten gaan redden. Aan deze tafels zitten FNV, VNO/NCW, IPO, CNV, MKB, Greenpeace, VNG en MVDE. Voorzitter, ik heb geen van deze organisaties ooit op een greintje kennis betreffende het klimaat kunnen betrappen. Allemaal organisaties die straks uit de subsidieruif SDE+ zullen snoepen. En de burger mag via de Opslag Duurzame Energie het feestje van deze organisaties betalen. En ondergaan.

Nu is weer het plan bedacht om heel Nederland van het gas af te halen. Dat betekent dus dat een nieuwe Cv-ketel om het huis te verwarmen elektrisch moet worden. Ook elk huis aan een warmtepomp is er geroepen. Een warmtepomp werkt overigens ook elektrisch. Verder iedereen in een elektrische auto, Voorzitter. Alleen jammer dat die accu die eens in de zoveel jaar moet worden vervangen, eigenlijk een milieubom is.

Al met al gaan we meer elektriciteit verbruiken in plaats van minder. Dit alles opvangen met windmolens, zonnepanelen en biovergassing, is volgens mijn fractie geen optie. Om elk huis, en ik neem even Zuid-Holland omdat ze het daar al hebben berekend, van een warmtepomp te voorzien en te laten draaien, moeten er 1.900 extra windmolens worden neergezet. U hoort het goed, 1.900, en dan alleen nog maar om die warmtepomp, welke een laagfrequente ziekmakende bromtoon maakt (maar dat is een andere discussie die ik hier nu buiten beschouwing zal laten) te laten draaien.

Tegenover elke windmolen kan je 6 hectare zonnepanelen zetten om hetzelfde op te wekken. En dan biovergassing. Om deze hoeveelheden stroom op te wekken, en dan neem ik alleen nog maar even voor de warmtepomp, dienen we flink bij te stoken. Dat redden we niet met restafval van het land. Hele bossen zullen dus moeten worden gekapt. En het zijn juist onder andere deze bossen die via fotosynthese CO2 uit de lucht halen.

Voorzitter, ik hoop dat er hier wat beelddenkers bij zitten en dat zij zich kunnen voorstellen hoe Noord-Holland eruit zou kunnen gaan zien.

Je kan dus stellen dat de Groene revolutie pijn begint te doen: wie betaalt de rekening van het klimaatbeleid? Dat weten we al, de burger.
Nu het geld gaat kosten, kruipt het venijn in het klimaatdebat, voorzitter. En als we het aan echte experts overlaten en niet aan de politiek, en als we alle subsidieslurpers buiten de discussie houden, dan zouden we tot hele andere maatregelen komen.

Voor wat betreft de Staat van de Energietransitie en Routeplanner 2050 het volgende:
De Staat van de Energietransitie Noord-Holland vierjaarlijks te actualiseren. Als dat door kennis van de dan zittende Staten is, heeft mijn fractie daar geen problemen mee.

De Routeplanner Energietransitie 2020-2050 te actualiseren wanneer nieuwe maatschappelijke of technologische ontwikkelingen daartoe aanleiding geven. Hier heeft mijn fractie ook geen problemen mee.