• Historisch Medemblik
    Het tegenwoordig stadsgezicht van historisch Medemblik...
  • Overlast windmolens
    Door de overlast van windmolens raken mensen hun huis niet meer kwijt.
  • Windmolens FLOP!
    Molen rechts TOP, molen links FLOP (Medemblik)
  • Windmolen formaat
    Zo groot is dus een windmolen; bestelbus net een Dinky Toys (Medemblik) (Foto: Michel van Bergen)

Spreektekst Verklaring van geen bedenkingen Windpark Spuisluis (PS-vergadering 12-2-2018)

Voorzitter,
In de eerste plaats wil ik alle bewoners van de omgeving Spuisluis van harte welkom heten. Ik hoop dat het een mooie dag voor u wordt, maar ik heb er helaas een hard hoofd in.

Maar voordat ik verder ga met mijn betoog voorzitter, wil ik een voorspelling doen over deze vergadering. Niet dat ik in het bezit ben van een glazenbol, maar ik heb wel een redelijke kijk op hoe deze vergadering gaat verlopen. En dat wil ik graag met alle aanwezigen hier delen. 

Onze gasten, de bewoners van IJmuiden en Velsen zullen teleurgesteld gaan worden. Vervelend maar waar. Zij zullen door de meeste partijen een hart onder de riem gestoken gaan worden. Echter de partijen D66, VVD, CDA, PvdA, CU-SGP, Groen Links zullen echter voor het voorstel stemmen, alle tegen argumenten ten spijt. Het zijn ook deze partijen die tegen mijn moties zullen stemmen. Ik hoop echter dat ik ongelijk krijg voorzitter, dat zou ik vandaag eens niet erg vinden. Ik daag de partijen die ik zojuist genoemd heb daar dan ook toe uit.

Dit alles gezegd hebbende wens ik mijn collegae Statenleden en het college vandaag veel wijsheid toe.

Zoals ook al in de commissievergadering RWW van 20 jan jongstleden is gezegd heeft dit college zich gecommitteerd aan afspraken met het Rijk over het plaatsen van 685,5 MW windenergie. Noord-Holland staat daar niet alleen in. Dat hebben alle provincies gedaan. De ene iets meer dan de ander. Samen met wind op zee gaat het om een goede 10.000 MW geplaatst vermogen. U zult denken, dat is best wel veel. Dit is ongeveer slechts 2% van ons totale energie verbruik in Nederland. Hiervoor zullen wij met zijn allen straks een goede 100miljard aan gaan uitgeven tot 2050. Dit wordt door u, middels uw energienota, betaald. Daar merkt u nog weinig van maar dat zal in de komende jaren snel veranderen.

De mensen in IJmuiden en Velsen (noord en zuid) zullen dus dubbel gepakt worden. Naast waardevermindering van hun huis betalen zij ook nog eens extra voor dit onrecht dat hun wordt aangedaan, Tenminste, ik kan me voorstellen dat ze dit zo voelen. En dan zullen we het gederfde woongenot nog maar even buiten beschouwing laten. 

Voorzitter, ik was bij de commissievergadering verbaasd dat de exploitant van de windmolens, Eneco, niet bij de insprekers was om draagvlak te creëren. Vreemd!! omdat CEO Jeroen de Haas bij ondertekening van NSDM-energie heeft gezegd, en ik citeer:” Als je de omgeving niet meekrijgt, krijg je niets meer voor elkaar". Maar waarom dan wel deze mening in Amsterdam Noord en niet hier?

Van Groen Links, wie anders, hebben we kunnen leren dat draagvlak bij de Raad van Staten niet als criterium geld om GEEN verklaring van bezwaar af te geven. Echter voorzitter, voor mijn partij, is dit vanuit de begrippen proportionaliteit, subsidiariteit en doeltreffendheid juist heel belangrijk.

Proportionaliteit staat voor het belang in verhouding tot de inbreuk van de windmolens op het woongenot? Deze bewoners zijn al de dupe van een mega bedrijf als Tatasteel in de achtertuin en inmiddels is ook al de bouw van de grootste zeesluis ter wereld begonnen. Dit brengt (en bracht) voor hen al veel overlast. Weliswaar brengt Tata ook veel werkgelegenheid in de regio en daarom werd het geaccepteerd. Nu komen daar ook nog eens windmolens bij met slagschaduw, draaiende rotoren, geluidsoverlast (met name in de nacht door een laagfrequent gezoem) en de vogels voor hun huis die door de wieken worden doodgeslagen.

In eerste instantie hebben de omwonenden nog meegewerkt aan een werkgroep om te kijken of zij hier nog iets tegen konden doen. Echter al snel bleek de werkgroep eenrichtingsverkeer te zijn. De initiatiefnemers van de molens stonden alleen maar op zenden. Inbreng van de bewoners werd niet op prijs gesteld hebben we uit de verhalen van de insprekers kunnen ventileren. Ook zienswijzen werden aan de kant geschoven. Ik bedoel “weerlegd” voorzitter. Dat is een mooier woord voor we hebben ernaar gekeken maar we doen er niets mee. Ook met de grote kennis van zaken van sommige bewoners werd niets gedaan. Al met al kan je het je niet voorstellen dat deze mensen nog vertrouwen hebben in de politiek. Desondanks zijn ze vandaag toch weer in grote getalen naar het provinciehuis gekomen.

Dan Subsidiariteit voorzitter: is plaatsing van de windturbines de beste manier om het uiteindelijke doel van 685,5 MW te bereiken? Of zijn er nog andere manieren? Mijn fractie denkt van wel. Maar wat heeft dat voor zin als je geen draagvlak hebt? Ik hoop dat het college hier ook zo over denkt. Anders hebben we toch echt een verkeerd college. Als je denkt dat er maar 1 weg naar Rome leidt ben je erg beperkt in je denken en hoor je op het collegepluche niet thuis. Vandaag gaan we merken of dat zo is.

Doeltreffendheid voorzitter, bereik ik met het plaatsen van de windmolens, wat een inbreuk op het leven van de omwonenden tot gevolg heeft, wat ik wil bereiken? Het uiteindelijke doel van 685,5 MW windenergie plaatsen? Ja, dat wel. Maar heiligt het doel de middelen?  Wat het College ook bereikt, is dat het vertrouwen in de politiek tot een absoluut dieptepunt daalt. Het vertrouwen wordt beschaamd. En dat betekent een vertrouwensbreuk voorzitter. Alle mooie woorden ten spijt hier in de Staten. We kunnen wel zeggen hoe belangrijk we de burgers vinden, maar als we NIET hun belangen vertegenwoordigen dan zijn het holle frasen. Nietszeggende woorden. Kortom, heel wrang allemaal. Laten we daar dus vandaag mee stoppen.

Voorzitter, ik heb het zojuist even over Eneco gehad. Het zal niet bij iedereen bekend zijn dat 53 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van Eneco Groep zijn. Als je de website van Eneco bezoekt valt te lezen dat bij Eneco draagvlak bij de Nederlandse burgers altijd hoog in het vaandel heeft gestaan. Maar waarom nu dan niet? Is Eneco wel op de hoogte van het draagvlak in IJmuiden en Velsen-noord? Dat dat daar inmiddels 0,0 is.

Voorzitter, mijn fractie zou graag zien dat er onderzoek naar dit draagvlak wordt gedaan en dat Eneco hiervan in kennis wordt gesteld. Daarom een motie met het dictum: PS roept het college op om onderzoek te doen naar het draagvlak voor windturbines op Spuisluis bij omwonenden en dat Eneco van de resultaten van dit onderzoek in kennis wordt gesteld.

Voorzitter, draagvlak is soms als een knellend kostuum dat je bij de C&A in de uitverkoop hebt gekocht, maar we moeten het toch niet onderschatten. Je moet zorgen dat het goed gaat zitten.

Het zou toch vervelend zijn voor Eneco als iedereen in IJmuiden en Velsen-zuid en noord zijn energiecontract met hen opzegt.

En dan wil mijn fractie nog iets zeggen over de woonbootbewoners voorzitter,

Het is allemaal heel toevallig dat op het moment dat het duidelijk wordt dat er bij hun boten windmolens worden geplaatst zij moeten verkassen. Dat de 40 jaar die ze daar al liggen geen waarde heeft. Ik hoop dat de rechter er anders over denkt. En dat lijkt mijn fractie toch zeer waarschijnlijk. De woonbootbewoners die bij fort bezuiden in Spaarndam liggen en bezwaar maakte tegen een huisjespark in het fort kregen opeens wel een permanente status. En dat terwijl zij daar ook al heel lang zijn gedoogd.

Het is dus voorbarig om nu windmolens te gaan plaatsen die straks weer weg moeten omdat deze drijvende woningen binnen de door de Statenleden zelf in het leven geroepen straal van 600 meter vanaf de windmolen liggen. En dat mag dan niet. Dus is het afgeven van een “geen bezwaar” nu, voorbarig. Ik wil dus de Statenleden aan het college vragen, middels mijn motie, deze aanvraag van geen bezwaar voorlopig in de koelkast te zetten tot dat de rechter zich over de status van deze woonboten heeft uitgesproken. Daarom deze motie met het dictum:

PS roept het college op om zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan over de status van de woonboten geen “GEEN bezwaar” voor de windturbines op Spuisluis af te geven.

Voorzitter, het moge duidelijk zijn dat de rechten van Eneco, een overheidsbedrijf, belangrijker zijn dan de rechten van de burgers van IJmuiden en Velsen-zuid en noord. Draagvlak wordt niet belangrijk gevonden. Dat is slechts een mooie zin uit een motie van VVD, D66, CDA en PvdA van 15 december 2014. Toevallig ook de partijen die dit college vormen. Dat er geen draagvlak voor dit windmolenproject is wordt door dit college naast zich neer gelegd. Want stel je voor dat we die 685,5 MW wind niet halen. Dat zou toch een ramp zijn. Zelfs fatsoen moet daar voor wijken.

Zelfs beschermde vogels moeten daar met de dood hun bijdrage aan leveren. Hoe treurig wil je het hebben.

Nog treuriger als je nu al bedenkt dat door deze plannen de huizenprijzen nu al gedaald zijn. Opvallend ook dat al veel huizen in Velsen-zuid, huizen die direct op de windmolens uit gaan kijken, nu te koop staan. Ik adviseer iedereen in de omgeving van de te bouwen windmolens alvast verlaging van uw WOZ-waarde aan te vragen en voor hen die hun huis tegen een lagere prijs genoodzaakt zijn te verkopen planschade aan te vragen.

En als laatste voorzitter nog een vraag aan de gedeputeerde. Kan deze aangeven voor wat voor windturbine geen bezwaar gaat worden afgegeven en wat de tiphoogte van deze turbine is?

Tot zover mijn eerste termijn.​

TWEEDE TERMIJN

Voorzitter,

Ja, het voelt allemaal een beetje als vechten tegen de bierkaai. Je kunt met hele mooie argumenten komen, maar het heeft allemaal weinig zin. Daarnet riep ik het al even in mijn interruptie op de PvdD, de leugen regeert en de waarheid wordt verdacht gemaakt. Als je vragen stelt aan de PvdD, dan krijg je geen direct antwoord. Begrijpelijk. Je krijgt een vraag over pulsvissers als wedervraag. De PvdD heeft blijkbaar liever dat de hele zeebodem aan gort wordt gevist dan dat wij overgaan op pulsvisserij en ja, soms breekt een kabeljauw zijn rug, de kabeljauw die direct daarna schoongemaakt wordt om te worden geconsumeerd.

Maar daar gaat het helemaal niet over. Het gaat hier over windmolens. Dat betekent dat er elk jaar straks 90 vogels – en ik betwijfel of het er 90 zijn, ik denk dat het er veel meer zijn, want het is een vogelrijk gebied – die worden daar elk jaar gedood. Dat je het hele land volzet met windmolens, dat zal echt niet veel dierenlevens besparen. Er zullen vele tienduizenden dieren doodgaan.

Dan komen wij weer op ons punt van thorium, maar dat is helaas voor de meeste partijen hier een psychologische barrière waar ze nog even doorheen moeten. Dus al helemaal niet kijken naar alle voordelen, zoals geen CO2, slagschaduw, wel rendabel en ook stroom als het niet waait.

Dan even voor de beeldvorming. De gedeputeerde had nagevraagd hoe hoog de ashoogte wordt en een rotordoorsnede van 117 m. Als je de ashoogte van 120 m bij de rotorhoogtedoorsnede optelt, dan kom je aan een tiphoogte van 178,5 m. Het is een simpele rekensom en dat is slechts 20 m lager dan die nu bij Medemblik staat, de Ambtenaar, de grootste windturbine van Europa heb ik begrepen. En als je aan de andere kant van Medemblik staat, dan zie je de windmolen al van ver staan, terwijl deze ongeveer 900 m buiten het dorp staat. Deze windmolens zullen straks waarschijnlijk ook vanuit Driehuis en Santpoort te zien zijn.

Ik ben net mijn verhaal begonnen met een voorspelling, nu alleen nog maar de stemming om mijn voorspelling uit te laten komen. Heel treurig allemaal, wij hebben het allemaal gezien en gehoord. Negen adviezen op de moties, iedereen vindt het allemaal heel erg maar stemt uiteindelijk wel voor. De bewoners zullen het ermee moeten doen. Ik denk dat het vertrouwen in de politiek er niet groter op wordt, ik kan er niets anders van maken.