• Kandidatenlijst 2023
    Onze geweldige kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15-3-2023
  • DSCN0788
    Bewonersprotest tegen Windturbines in Gemeente Medemblik
  • Demonstratie
  • Prinsjesdag 3
    Statenlid Ilse Bezaan voor de Ridderzaal op Prinsjesdag (Den Haag, 20-9-2016)
Nederland weer van ons

Statenvragen "Gevolgen stroomnet door nieuwe windmolenparken voor Noord-Hollandse kust"

Het lid M.S. Ludriks (PVV) deelt u, overeenkomstig het bepaalde in artikel 45 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van Provinciale Staten, mede dat hij vragen wil stellen aan het College.

Toelichting:

In een artikel uit de Groot Alkmaar (*) van 31 mei 2017 valt te lezen dat het Rijk voor de Noord-Hollandse kust nieuwe windparken wil gaan ontwikkelen. Hiervoor moet een kabel worden aangelegd door zee en over land naar het hoogspanningsnet aan de wal.

Uit een artikel uit het Financieel Dagblad (**) van 5 januari 2017 komt naar voren dat technische problemen bij de aanleg van windparken op zee in Europa leiden tot honderden miljoenen euro’s schade per jaar, waar niet alleen exploitanten, maar ook netwerkbeheerders en consumenten de dupe van worden.

Zo wordt beschreven dat alleen al in de wateren voor de Duitse kust tot 2014 maar liefst acht windparken problemen hebben ondervonden bij de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Dhr. Robert Bates van GCube Underwriting (Britse verzekeraar van duurzame energieprojecten) constateert:

“In de afgelopen tien jaar hebben we een grote stijging gezien van zowel de ernst als de frequentie van claims in offshore wind.”

Problemen met kabels zouden goed zijn voor verreweg de meeste verzekeringsclaims.

De Partij voor de Vrijheid maakt zich zorgen over de gevolgen van de aanleg van de nieuwe windparken voor het hoogspanningsnet aan wal.

Ondergetekende stelt aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen:

1) Wat zijn de consequenties van de aanleg van genoemde nieuwe windparken voor het hoogspanningsnet aan wal? Graag een gemotiveerd antwoord.

2) Op welke wijze worden risico’s van de aansluiting op het hoogspanningsnet voor de stroomvoorziening voor Noord-Hollandse burgers voorkomen? Wat kosten eventuele voorzorgsmaatregelen en komen die op welke manier dan ook voor rekening van de provincie en/of Noord-Hollandse burgers? Graag een gemotiveerd antwoord.

3) Op welke wijze is en/of wordt er (buiten de inspraakmomenten bij de terinzagelegging van het ontwerpkavelbesluit en het concept NRD) participatie geboden aan belanghebbenden, zoals eventuele omwonenden? Graag een gemotiveerd antwoord.

4) Heeft de provincie Noord-Holland (net als de gemeente Bergen) ook een zienswijze ingediend? Zo nee, waarom niet en zo ja, kunt u deze dan met ons delen?

5) Wat zijn de gevolgen van de elektromagnetische velden voor de gezondheid van mensen die eventueel in de nabijheid van kabels wonen en/of recreëren? Graag een gemotiveerd antwoord.

6) Deelt u de mening dat de aanleg van windmolenparken op zee, met alle nadelen van dien, onzinnig is geworden door het verstandige besluit van de Amerikaanse president Trump om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen? Zo nee, waarom niet?
Graag een gemotiveerd antwoord.

M.S. Ludriks
PVV Noord-Holland

BRONNEN

(*) “Zienswijzen ingediend tegen windmolenpark” (Groot Alkmaar, 31-5-2017)
(**) https://fd.nl/ondernemen/1181725/windparken-op-zee-lijden-onder-mankementen  

  • Hits: 1785