"Molens Groetpolder ’onrustig’, maar mogen" (Noordhollands Dagblad, 6-10-2016)

Winkel - Twee of misschien drie verschillende types windmolens in de Groetpolder tasten de kwaliteit van het landschap aan. Daarmee geeft Gedeputeerde Staten de PVV gelijk. Maar verder niet.

De partij had de provincie kritische vragen gesteld over het vervangen van een deel van de huidige turbines in de polder bij Winkel en Kolhorn. Voor GS is de aantasting geen reden om de zogeheten ’opschaling’ te verbieden. Dat blijkt uit de antwoorden op de vragen.

Diverse modellen molens in polder veroorzaken een ’onrustig beeld’, stelt de provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Deze commissie heeft het plan van Windmolens Groetpolder BV eind augustus beoordeeld. Op het onderdeel ’ruimtelijke kwaliteit’ is de score van dit plan het laagst in vergelijking met drie andere windmolenplannen in Noord-Holland. Toch voldoet het plan voor GS aan de eisen van de provincie.

Het Groetpolderplan is niet beoordeeld door een onafhankelijke landschapsarchitect, aldus GS. Volgens de wettelijke eisen is dat niet nodig. Op meer plaatsen in Noord-Holland komen turbines van verschillend type bij elkaar te staan, kondigt Gedeputeerde Staten aan.
De PVV ziet windmolens als een ’vette subsidiemelkkoe’ voor projectontwikkelaars en landeigenaren. De provincie Noord-Holland ziet dat anders. GS: ’Ondernemers maken gebruikt van mogelijkheden die hun worden geboden’.

(c) Noordhollands Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden